Enemmän tekoja ja vähemmän puhetta

7.9.2015

Presidentti Mauno Koiviston matalan profiilin linja lähti siitä, että luvataan vähän ja tehdään enemmän. Ei huono oivallus. Sipilän hallitus on valinnut toisenlaisen linjan. Kolumni on julkaistu Kaupunkilehdet-konsernin lehdissä 5.9.2015

Poliitikoilla on helmasynti asettaa odotukset korkealle ja kompuroida sitten raskaasti toteutuksessa. Sipilän hallitus näyttää tässä kulkevan edeltäjiensä tietä. Mahtipontisia hankkeita laitetaan alulle, ja maaliin asti pääsee harva.

Presidentti Mauno Koiviston matalan profiilin linja lähti siitä, että luvataan vähän ja tehdään enemmän. Ei huono oivallus.

Sipilän hallitus on valinnut toisenlaisen linjan. Erilaisia tiedotustilaisuuksia on ollut jo parikymmentä. Paljon on suunnitelmia, ja paljon on tiedotusta. Usein tiedotustilaisuuksissa maalaillaan melko lavealla pensselillä tulevia uudistuksia. Konkreettisia tuloksia sen sijaan on kovin vähän. Työllisyys sakkaa ja budjetin pohja uhkaa pettää jo ennen budjetin eduskuntakäsittelyä. 

Nordean tuorein ennuste mittaa tälle vuodelle -0,3 prosentin talouslaskua. Ensi vuodelle puoli prosenttia plussaa. Nordean arvion mukaan tämä tarkoittaisi, että ensi vuoden budjettiin olisi repeytymässä lähes miljardin euron aukko.

Sipilän hallituksen edessä oleva vuori näyttää kasvavan eikä kutistuvan.

Edellisenä hallituskautena pääministeri Katainen antoi ilmiölle hyvän nimen: maali liikkuu. Syykin on selvä. Alijäämä ei taitu leikkauksista huolimatta, sillä talouskasvu ei lähde liikkeelle. Leikkaukset eivät tuo työpaikkoja eikä työllisyys parane, ellei vienti lähde vetämään. Maali karkaa, mutta voi olla, että maali oli väärin asetettu.

Hallituksen kärkihankkeiksi on ilmoitettu mm. ministeriöiden yhdistäminen sekä erilaiset hallinnolliset kokeilut. Lisäksi uuden kansallispuiston perustaminen. Epäilen poistavatko nämä kilpailukyvyn ongelmiamme.

Talouspolitiikan linja pitäisi nyt kiinnittää vientivetoisen kasvun aikaansaamiseen. Se vaatii sekä nopeita että pidemmän aikavälin toimia, joilla kilpailukykyämme parannetaan ja tuotantopohjaamme monipuolistetaan. Miehet ja naiset pitäisi nyt saada sorvin ääreen eikä hallinnollisiin askartelutehtäviin.