Unohtuivatko eläkeläiset?

12.10.2015

Eläkeasten asiaa ei kannata unohtaa. Jos eläkeläiset suuttuvat ja kokevat kohtelunsa epäoikeudenmukaiseksi, voi sillä olla isoja poliittisia seurauksia. Kolumni on julkaistu Kaupunkilehdissä 10.10.2015


Maassa on 1,5 miljoonaa eläkeläistä. Eläkeläisten määrään nähden keskustelu eläkkeellä olevien toimeentulosta ja ikäihmisten palveluiden asioista on ollut hämmästyttävän vähäistä. 

Eläkeläisten asumistuen leikkaus on noussut oikeutetusti suuren keskustelun aiheeksi. Alunperin eläkkeensaajan asumistuki aiottiin poistaa kokonaan. Sittemmin hallitus taipui leikkaamaan siitä vain osan. Asumistuen leikkaus heikentää toimeentuloa pienituloisissa eläkeläistalouksissa. Kaksi kolmesta pienituloisesta eläkeläisestä näkee ensi vuonna toimeentulonsa jo etukäteen miinusmerkkisenä yksin asumistuen leikkauksen takia.

Kuntien palvelumaksut ja kela-korvausten heikennykset vaikuttavat kaikkien eläkeläisten asemaan. Hallituksen pyrkimys heikentää lääkkeiden kela-korvauksia ja nostaa sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksuja sattuu kipeästi ikäihmisiin. Toivottavasti kukaan ei joudu valitsemaan, jättääkö ostamatta ruoat vai lääkkeet. 

 

Hallituksen keppi osuu kohtuuttoman vahvasti ikäihmisiin. Monet muut ihmisryhmät pääsevät paljon vähemmällä. 


Hallituksen tuoreet veropäätökset ovst eduskunnassa ensi tiistaina arvioitavana. Yllätys on, että Sipilän hallituksen verotukseen suunnatut pienet kevennykset eivät koske eläkeläisväestöä. Veronkevennysten kohdalla eläkeläiset on unohdettu. Palkansaajan ja eläkkeensaajan käteen jäävät tulot kallistuvat palkansaajan hyväksi. Esimerkiksi noin 2000 euroa kuussa tienaavan verotus kevenee parilla sadalla vuodessa verrattuna saman verran tienaavaan eläkkeensaajaan.

Yllättäen tuli myös tieto siitä, että hallitus on leikkaamassa ikäihmisten palveluiden hoitajamitoitusta. Jos nykyisinkin alhaista hoitajamäärää leikataan viidenneksellä alaspäin, on monin paikoin inhimillisen hoidon vaatimus vaarassa. 

Puheenjohtaja Antti Rinne kertoi sosialidemokraattien, vasemmistoliiton ja vihreiden tekevän yhteisen välikysymyksen eläkeläisten toimeentulosta. Se tuo sähköä eduskunnan keskusteluun.

Eläkeasten asiaa ei kannata unohtaa. Jos eläkeläiset suuttuvat ja kokevat kohtelunsa epäoikeudenmukaiseksi, voi sillä olla isoja poliittisia seurauksia.