Rinne teki ihmeen

18.11.2015

Työmies ei sittenkään ollut ansainnut palkkaansa, vaan tuli pakkolait. Iivisniemessä ei nyt juttu lennä. Kolumni on julkaistu Kaupunkilehdissä 14.11.2015

Viikko sitten sain puhelinsoiton Forssasta. Mieshenkilö soitti ja halusi kertoa terveisiä. ”Tunnustan nyt, että tuli viime vaaleissa äänestettyä, sitä toista puoluetta, ja nyt kaduttaa niin pirusti”, sanoi soittaja. ”Enää en sitä virhettä tee”, hän kertoi ja mainitsi heillä olevan isompi kahviporukka, joka on tehnyt saman päätöksen.

 

Perussuomalaisten kannatuksesta on hävinnyt muutamassa viikossa puolet. Joka toinen Soinin puoluetta äänestänyt on tullut uusiin ajatuksiin.

 

Syytkin ovat selviä. Puheenjohtaja Soini on kääntänyt nuttunsa niin monessa asiassa, että rajat tulevat vastaan. Ei mennyt Kreikan piikki kiinni, vaan tuli kolmas tukipaketti.  Ei loppunut maahanmuutto, vaan tuli kaikkien aikojen pakolaisvyöry.  Työmies ei sittenkään ollut ansainnut palkkaansa, vaan tuli pakkolait. Iivisniemessä ei nyt juttu lennä.

 

Pakkolait, yritykset leikata sunnuntai- ja ylityökorvauksia, lomarahoja, sairausajan palkkoja ja eläkeläisten asumistukea ovat herättäneet ankaraa arvostelua. Hallituksen sote-oopperakaan ei ole tuonut aplodeja. Ensin loistokkaat häät ja rakkausavioliitto; puolen vuoden kuluttua ollaan julkisessa sotatilassa. Kansliapäälliköiden raskaaseen sarjaan kuulunut pitkän linjan virkamies, toinen forssalainen Erkki Virtanen antoi musertavan lausunnon: tällaista päätöksentekoa en ole ikinä nähnyt.    

 

Sosialidemokraattien kannatukseen on tullut muutamassa viikossa kuusi prosenttia lisää. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne voi olla tyytyväinen. Veikon tavoin moni muukin on tehnyt paluumuuttoa.

 

Demarit tarvitsevat nyt nöyryyttä ja omia esityksiä. Valtiovarainvaliokunnan demariveturi, Pirkanmaan punatukka Pia Viitanen onkin luvannut vaihtoehtobudjettia, johon tulee vähemmän leikkauksia ja tilalle uusia esityksiä mm yritysveronkierron suitsimiseksi ja laman taakan oikeudenmukaisemmaksi jakamiseksi.

 

Gallupit eivät tunnetusti äänestä ja sen varaan pääministeri Sipilä rakentaa. Hallitus yrittää runnoa ikävät päätökset läpi puolessa vuodessa, jotta kevään 2017 kuntavaaleihin tultaessa kansalaiset olisivat unohtaneet eläkeläisen, palkansaajan ja työttömän lompakolla käymiset ja ikävät leikkaukset.