Rakkaudesta ja työstä

18.12.2015

Suuresti arvostamani professori, kirjailija Merete Mazzarella aloittaa kirjansa Ainoat todelliset asiat seuraavalla ajatuksella: ”Työ ja rakkaus ovat ainoat todelliset asiat elämässä, eikä ole hyvä jos toinen niistä puuttuu.” Kolumni on julkaistu Kaupunkilehdissä 18.12.2015

 

Suuresti arvostamani professori, kirjailija Merete Mazzarella aloittaa kirjansa Ainoat todelliset asiat seuraavalla ajatuksella: ”Työ ja rakkaus ovat ainoat todelliset asiat elämässä, eikä ole hyvä jos toinen niistä puuttuu.”

Mazzarellan sitaatin nosti eduskunnan budjettikeskustelussa menneellä viikolla esille pirkanmaalainen kansanedustaja Pia Viitanen. Ajatus taitaa olla alunperin peräisin Sigmund Freudilta, kuten Mazzarella kertoo, mutta loistava kiteytys se on joka tapauksessa. Oman elämäni kokemuksesta voin täysin yhtyä. Kun näistä jompikumpi puuttuu, herää asian ymmärtämään.

Rakkaudesta lainsäätäjä ei voi päättää kansan puolesta. Mutta työn mahdollisuuksiin julkinen valta jo voikin vaikuttaa. Kansalaispalkalla ja erilaisilla perustulomalleilla on niilläkin kannattajansa. 

Työ on kuitenkin ainut hyvinvointimme lähde. Maailman ainoat poikkeukset taitavat löytyä öljymaista. 

Työllä on merkityksensä ihmisen omakuvalle. Kaikki me haluamme olla tarpeellisia ja hyödyllisiä myös yhteisölle. 

Taloutemme suurin haaste on saada ihmiset töihin. Jos sitä haastetta ei oteta tosissaan, ei ole mahdollisuuksia myöskään velkaantumisen lopettamiseen.

Velkaantumisen vaaroista on kyllästymiseen asti varoiteltu. Vähälle huomiolle on jäänyt, että viime vaalikaudella laskussa ollut velkaantumisen määrä kääntyy ensi vuonna nousuun.  Hallitus ottaa ensi vuonna tällä tietoa ainakin sata miljoonaa enemmän velkaa kuin päättyvänä vuonna.

Syynä on se tosiasia, että paljosta puheesta huolimatta Sipilän hallitus ei tee todellisia työllisyystoimia vaan jättää työllisyyskehityksen markkinoiden varaan. 

On paljon mitä voisimme tehdä tässä ja nyt. Puheenjohtaja Rinne on ehdottanut työttömyysturvan käyttämistä eräänlaisena työllisyyssetelinä. Vahvaa kannatusta on myös 

homekoulujen korjaamisella juuri nyt, 

kun vapaata rakennuskapasiteettia on. Myös työeläkemaksujen väliaikainen alentaminen olisi nyt oikeaa toimintaa, millä voitaisiin alentaa työvoimakustannuksia ja lisätä ostovoimaa.

Ehkä Mazzarellaa kannattaisi lukea myös hallituksen johdossa.