Epäjatkuvuutta

4.5.2016 klo 12:00

Yleisradion puoluegallupmittauksista on tullut politiikan kuumemittareita. Joka kuukausi nostetaan voittajat ja häviäjät esille ja kuullaan kommentit onnistumisten ja vaikeuksien syistä. Julkaistu MT:ssä 5.5.2016


Yleisradion puoluegallupmittauksista on tullut politiikan kuumemittareita. Joka kuukausi nostetaan voittajat ja häviäjät esille ja kuullaan kommentit onnistumisten ja vaikeuksien syistä.
 

Yksittäisistä tutkimuksista tehdään usein turhan hätäisiä ja dramaattisia johtopäätöksiä. Satunnaisvaihtelun nimittäin selittävät aina osan muutoksista. Pitkään jatkuneet kehityssuunnat ovat tärkeitä.
 

Ylen keskiviikkoinen gallup on noteeraamisen arvoinen. Perussuomalaisten kannatus jatkaa edelleen vajoamistaan. Voi hyvin olla, että kuviteltu yhdeksän prosentin taso ei olekaan se kuuluisia Soinin kannatuksen lattia. 
 

Keskustan kannatus notkahti sekin alaspäin, mutta on edelleen psykologisen 20 prosentin rajan yläpuolella. 
 

Tärkein trendi on kuitenkin hallituspuolueiden yhteenlasketun kannatuksen vajoaminen. Kun vaaleissa hallituspuolueita äänesti noin 57 prosenttia, on nyt hallituspuolueiden takana enää 46 prosenttia.
 

Hallituksen sisällä paineet ovat kasvussa. Kokoomuksessa valmistaudutaan kesäkuun alussa puoluekokoukseen, jossa istuva puheenjohtaja Alexander Stubb saa sisäministeri Orvosta kovan luokan haastajan. 
 

Kokoomuksessa on sanottu, että hallitus tekee kokoomuslaisinta politiikkaa koskaan. Miksi siis vaihtaa? Syyt liittyvät tyytymättömyyteen työelämäreformeihin ja ennen muuta johtajuuskritiikkiin.
 

Kevään aikana tehdyt linjaukset - sosiaalipalvelujen ja terveydenhoidon yhtiöittämiset sekä liikenteen laajat yhtiöttämissunnitelmat ja taksiliikenteen vapauttaminen kilpailulle - ovat edelleen kääntäneet hallituksen kurssia markkinaliberalistiseen suuntaan. Tässä yhtälössä on kovin vähän tilaa minkäänlaiselle aluepolitiikalle kuten Savonlinnan opettajakoulutuksen lakkauttamisessa nähtiin.
 

Pron maltillisen puheenjohtajan Jorma Malisen tuore kannanotto lisää huolien määrää. Hänen mukaansa kilpailukykysopimuksen liittoneuvotteluissa ei ole tapahtunut edistymistä. Uutena kantona kaskessa ovat myös hallituksen päätökset työttömien  työsuhteen aloittamisesta useamman kuukauden ilmaisella työnäytteellä. Korkean työttömyyden aikana tällaisen ilmaistyön vapaaehtoisuudesta kun tulee herkästi pakollista. Työnantajat valikoivat töihin ne, jotka suostuvat ilmaiseen työnäytteeseen, arvioidaan työntekijäpuolella.


Sosiaalidemokraateilta tulee tähän tilanteeseen mielenkiintoinen ja aiemmasta  poikkeava välikysymys. Sosialidemokraatit haastavat hallitusta yksittäisen asian sijaan koko hallituksen linjasta. Eduskuntakeskustelusta 18.5 tulee äärimmäisen mielenkiintoinen.
 

Avainasemassa on, kuinka kauan keskustan sisällä riittää ymmärrystä Sipilän hallituksen päätöksille. Paine tarkistaa hallitusyhteistyön linjauksia saattaa kasvaa muuallakin kuin kokoomuksessa.

Kesäkuun alkuun on tulossa hallitustaipaleen todellinen testipaikka. Silloin pitäisi sote-lainsäädännön lähteä lausunnoille ja työmarkkinaratkaisujen liittosopimusten olla satamassa. Myös likennekaaresta pitäisi tehdä linjauksia, jotta eduskunta voisi syksyllä käsitellä niitä.

Samaan aikaan tulevat myös keskustan ja kokoomuksen puoluekokoukset. Niissä kuullaan kentän ohjeet hallituspolitiikalle ja valitaan uudet tai vanhat johtajat hallitusyhteistyötä linjaamaan.


Ilmassa on nyt vahvasti epäjatkuvuuden aineksia.