Totuuden hetki

24.3.2017

Nyt ollaan totuuden hetkessä.

Hallitus on syksystä 2015 lähtien rakentanut uutta sote-mallia. Hallituksen hajoamisen uhan alla syntynyt ratkaisu yhdisti kaksi keskenään eri suuntaan sojottavaa tavoitetta: keskustan pitkäaikaisen haaveen rakentaa Suomeen maakuntahallinto ja Kokoomuksen lyhyemmän ajan tavoitteen avata sosiaali- ja terveyspalvelut yksityisten yritysten kilpailulle

Nyt ollaan totuuden hetkessä. Uudistuksen lakiesitykset pitäisi antaa eduskuntaan viimeistellään huhtikuussa, jotta ne ehditään käsitellä eduskunnan kevätistuntokauden aikana.

Sipilän sote-uudistusmalli on ainutkertainen luomus, jonka kaltaista ei ole käytössä missään päin maailmaa.

Missään maassa ei myöskään ole tehty näin isoa muutosta kertaheitolla. Kyseessä on ainakin Pohjoismaiden ja ehkä koko Euroopan suurin reformi. Kaksisataatuhatta työntekijää saa uuden työnantajan, 20 miljardia liikevaihtoa vaihtaa omistajaa ja lähes 6 miljoonaa asiakasta saa uuden kodin.

On tarkoitus avata samanaikaisesti julkinen terveydenhoito ja sosiaalipalvelut markkinoille kaikkien kiinnostuneiden yritysten tavoiteltavaksi. Terveys- ja sosiaalialan yritykset odottavat noin 8 miljardin euron liikevaihtoa itselleen.

Sipilän mallissa kunnilta kielletään sote-palvelujen tarjoaminen. Vastaavasti maakunnan pitää yhtiöittää omat palvelunsa ja laittaa nämä, vielä perustumattomat yritykset, kilpailemaan markkinoilla.

Valtion työ- ja elinkeinokeskusten toiminnat pitäisi vielä 1.1.2019 siirtää uusille maakunnille. Sitä ennen, vuoden 2018 alusta, pitää valita päättäjät maakunnille ja heidän pitäisi puolestaan nimetä valtaisa määrä virkamiespäättäjiä.

Näyttää siltä, että vuoden 2019 alkaessa edessä on suuri kaaos, jos hallitus pitää jääräpäisesti mallistaan kiinni.

Asiantuntijoiden kritiikki on kiihtynyt sitä myötä, mitä pidemmälle on kuljettu. Professorit epäilevät ja Kuntaliitto antoi yksimielisesti murskaavan arvion. Viimeksi arvostelijoiden joukkoon liittyi Korkein hallinto-oikeus.

Toimeentulotuen siirto Kelalle on varoittava esimerkki siitä, miten myös pitkään valmistellut uudistukset voivat mennä pieleen. Nyt ehdotetussa uudistuksessa soten lisäksi maakunnille on tarkoitus siirtää myös kasvu- ja työvoimapalvelut. Nämä palvelut taas suunnitellaan samanaikaisesti siirrettäviksi yrityksille.

Monien uudistusten yhtäaikainen toteuttaminen moninkertaistaa siirtymävaiheen riskit. Olisi viisasta, varovaista ja maan edun mukaista toteuttaa uudistukset vaihe kerrallaan. Tulevan maakuntahallinnon perustaminen ja uuden hallintokulttuurin luominen ovat nekin iso muutos 100-vuotisen itsenäisyytemme toimintatapaan.

Ratkaisevassa asemassa on nyt kokoomus. Jotta näin valtaisa kokonaisuus mitenkään järkevästi voitaisiin viedä eteenpäin, täytyisi kertarysäysajattelusta luopua ja voimaantuloa porrastaa. Silloin murtuu myös Kokoomuksen vaalima kytkös: ei maakuntauudistusta, ellei samanaikaisesti tule voimaan soten avaaminen yrityksille.

Isänmaan etu ja kansalaisten terveys pitäisi nyt laittaa poliittisten lukkojen edelle. Siinä katseet suuntautuvat nyt hallitukseen ja sen kärkiministereihin.